CE ESTE DEPRESIA?

Depresia are o serie de simptome, cum ar fi lipsa de energie și pierderea interesului pentru activitățile zilnice și pentru viață în general, tristețe, pierderea apetitului și pierdere în greutate, dificultăți de concentrare, critică de sine, sentimente de lipsă de speranță, dureri fizice, izolarea de ceilalți, iritabilitate, dificultăți în luarea deciziilor și gânduri de suicid. Multe persoane deprimate simt în același timp și anxietate: se îngrijorează des, le este greață sau sunt amețiți, uneori pot avea valuri de căldură sau de frig, vedere încețoșată, bătăi rapide ale inimii și transpirații.

Depresia clinică variază între forme ușoare și severe. De exemplu, unele persoane acuză doar câteva simptome care apar ocazional, altele, care suferă de depresie severă, prezintă un număr mare de simptome frecvente, persistente și deosebit de supărătoare. Depresia clinică nu se confundă cu suferința resimțită după pierderea unei persoane dragi, după separare sau divorț. Tristețea, sentimentul de gol interior, niveluri scăzute de energie și pierderea interesului sunt reacții normale în timpul doliului. De asemenea, furia și anxietatea pot fi o componentă firească a procesului de doliu. Depresia clinică diferă de doliul normal, mai ales prin faptul că depresia poate apărea câteodată fără ca pacientul să fi suferit o pierdere semnificativă. Pe lângă aceste aspecte, depresia durează mai mult decât procesul de doliu și poate include critica de sine, lipsa de speranță și disperarea.

Depresia este determinată de mai mulți factori diferiți. Acești factori pot fi de natură biochimică, interpersonală, comportamentală sau cognitivă. În anumite cazuri, depresia este cauzată de factori aparținând doar uneia dintre aceste arii, dar este la fel de probabil ca ea să fie cauzată și de combinarea factorilor din toate aceste domenii. Factorii biochimici pot include predispoziția genetică a familiei dumneavoastră sau echilibrul chimic actual din creierului dumneavoastră.

În procesul de consiliere psihologica prin terapia cognitiv-comportamentală, împreună cu terapeutul, vă veți identifica întâi simptomele și gradul lor de severitate. Veți fi rugat să completați fișe și chestionare standardizate prin care se pot măsura științific simptomele dumneavoastră. S-ar putea să primiți Inventarul Beck pentru Depresie-II, Inventarul Rapid de autoevaluare a Simptomatologiei Depresive, Scala de Evaluare Globală a Funcționării precum și alte chestionare. În primele ședințe, veți fi rugat să vă stabiliți anumite scopuri pe care doriți să le atingeți – de exemplu, dezvoltarea stimei de sine, îmbunătățirea stilului de comunicare, reducerea timidității, reducerea lipsei de speranță sau a singurătății. Împreună cu terapeutul dumneavoastră veți monitoriza progresul în cadrul terapiei, comparând scorurile la evaluările inițiale cu cele obținute ulterior, pe măsură ce vă apropiați de scopurile stabilite. Conflictele și pierderile din relațiile interpersonale pot fi, de asemenea, factori cu rol în cauzarea depresiei, la fel și factorii comportamentali (niveluri ridicate de stres sau reducerea numărului de evenimente pozitive, plăcute). Factorii cognitivi sunt reprezentați cu precădere de stilurile de gândire distorsionate și dezadaptative.

CÂT DE EFICIENTĂ ESTE TERAPIA COGNITIV-COMPORTAMENTALĂ PENTRU DEPRESIE?

Numeroase cercetări efectuate la universități de prestigiu din lume au demonstrat că pentru tratamentul depresiei majore, terapia cognitiv-comportamentală este la fel de eficientă ca intervenția medicamentoasă. Mai mult decât atât, majoritatea pacienților care beneficiază de terapie cognitiv-comportamentală continuă să aibă o dispoziție mai bună și la 2 ani după terminarea intervenției.

În cadrul terapiei cognitiv-comportamentale, ne propunem nu doar să vă reducem simptomatologia, ci și să vă învățăm cum să împiedicați reinstalarea simptomelor în viitor.

Sursa: Planuri de tratament și intervenții pentru depresie și anxietateEdiția a doua (The Guilford Press, 2012).