Consiliere psihologica de cuplu

Consiliere psihologica de cuplu

CONSILIERE PSIHOLOGICA DE CUPLU

Consilierea de cuplu se adreseaza cuplurilor ce intampina dificultati in gestionarea conflictele aparute. Intr-o consiliere de cuplu focusul este indreptat pe el, ea si relatie. Aceasta forma de consiliere presupune ca ambii parteneri sa isi exprime gandurile si sentimentele sub indrumarea atenta a psihologului, urmarindu-se imbunatatirea relatiei dintre cei doi parteneri,  identificarea şi recunoaşterea diferenţelor, exprimarea emoţiilor si implicit a comunicarii dintre acestia.

Familia si relatiile familiale reprezinta principalul izvor al vietii afective a omului. Relatia afectiva a copilului cu mama si tatal sau vor fi modelul de baza al dezvoltarii sentimentelor fata de sine si ceilalti.

Calea pentru a avea o relatie de cuplu armonioasa este data de:

• fidelitatea fata de partener;

• tonul blând si amabil cu care sunt purtate discutiile;

• atentia acordata unul altuia;

• a face curte unul altuia permanent.

Nevoile celor doi parteneri intr-o relatie de cuplu sunt diferite, nevoile femeii sunt:

siguranta, în care sotul sa fie un suport constant, nevoia manifestarii iubirii prin comunicare (confort psihologic), nevoia de comunicare verbala, care este mai importanta decât cea fizica. Nevoia de camin si dorinta de a avea copii constituie o nevoie extrem de importanta pentru femei, întretinerea casei si acel „cuib” familial sunt printre nevoile esentiale ale acesteia, pe cand nevoile barbatului sunt în primul rând nevoia de respectare si apreciere a eu-lui, nevoia de confort psihic si psihosexual. Aceasta a doua nevoie este importanta pentru barbat deoarece hrana si sexul nu sunt separate de confortul psihologic relational al sotului. Problemele cele mai dificile apar într-o casnicie când fiecare se gândeste la propriile sale nevoi si nu ale celuilalt.

Pentru un om, indiferent cine ar fi el, conteaza doua lucruri si acestea sunt: afectiunea si întelegerea din familie. Studiile arata ca pentru casnicii armonioase este nevoie de aceste calitati:

• fidelitatea fata de partenerul de viata;

• implicarea în viata de familie;

• stil de viata echilibrat;

• o iubire adevarata fata de oameni.

Un mediu familial stabil constituie baza pentru reusita profesionala. O relatie frumoasa cu partenerul sporeste creativitatea si îmbunatateste nivelul de trai .

„Daca-l tratezi pe om asa cum este, asa va ramâne. Daca-l tratezi cum ar trebui sa fie si ar putea sa fie, va deveni mai bun si mai maret.” – Goethe

Ofera-i partenerului tau un motiv de a face progrese si nu de a regresa!

De ce apeleaza cuplurile la consiliere psihologica?

In general, cuplurile ce apeleaza la consiliere au o lipsa a comunicarii, certuri frecvente si constante, nevoi emotionale neimplinite, conflictele legate de diverse situatii din viata lor, multe cupluri apeland la un psiholog dupa ce unul dintre parteneri a fost infidel.